Πληροφορίες

Η Κύπρος, το "νησί της Αφροδίτης", είναι ένας τόπος μοναδικός με ατέλειωτες αμμουδερές ακτές, δραστήριες πόλεις και πολλές κρυμμένες ομορφιές. Στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου φαίνεται να ακροβατεί αέναα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Ευρώπης και Ασίας. Η καίρια τοποθεσία της Κύπρου, στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων της ανατολικής Μεσογείου, άλλωστε, διαμόρφωσε σε σημαντικό βαθμό την μακραίωνη ιστορία της και καθόρισε την κουλτούρα των κατοίκων της με επιρροές τόσο από τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό όσο και από τις παραδόσεις και το modus vivendi των μεσογειακών ακτών της Ανατολής. 

Οι κοινές ρίζες  και η παράλληλη ιστορία μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων είναι εμφανείς στις ομοιότητες της κουλτούρας και του τρόπου ζωής των δύο λαών, γεγονός στο οποίο οφείλεται η ιδιαίτερη οικειότητα που αισθάνεται κανείς ταξιδεύοντας από το ένα μέρος στο άλλο. Παρά τις συγκλίσεις, ωστόσο, η Κύπρος διαθέτει έναν μοναδικό χαρακτήρα που γίνεται εμφανής από το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα, την τοπική γαστρονομία, αλλά και τις καθημερινές συνήθειες του νησιού.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Κύπρος έχει αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας και όχι άδικα. Οι φυσικές ομορφιές του νησιού με τις υπέροχες παραλίες και το θερμό κλίμα συνδυάζονται με δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους και νεότερα μνημεία, που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία το τόπου. Οι άρτιες τουριστικές υποδομές σε επίπεδο ξενοδοχειακών μονάδων, πολυτελών spa, γηπέδων τένις και γκολφ, οδικού δικτύου, θαλάσσιων σπορ, αλλά κι εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, η ορειβασία, η πεζοπορία και το jeep safari εγγυόνται, εξάλλου, μια ευχάριστη όσο και ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία.

Οι πόλεις της Κύπρου ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αποτελώντας του πόλους της οικονομικής ζωής, καθώς και της τουριστικής δραστηριότητας. Η πρωτεύουσα Λευκωσία, στο κέντρο περίπου του νησιού, αποτελεί ένα πολυσύχναστο εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλό βιωτικό επίπεδο. Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται η παλιά συνοικία, που, προστατευμένη από το Ενετικό τείχος, θυμίζει περασμένες εποχές με τα στενά δρομάκια, τα κρεμαστά μπαλκόνια, τα τζαμιά, του φοίνικες και τα γραφικά μαγαζιά, καφενεία και ταβέρνες. Η Λευκωσία, βέβαια, είναι μια πόλη διχοτομημένη, η τελευταία μάλιστα διχοτομημένη πρωτεύουσα του κόσμου. Εδώ ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με την ιστορία του νησιού, τις τραγικές στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και των βημάτων που γίνονται στην κατεύθυνση της επούλωσης μιας βαθιάς και ανοιχτής ακόμα πληγής.

Στη νότια παραλιακή ζώνη του νησιού βρίσκονται οι άλλες τρεις μεγάλες κυπριακές πόλεις: η Λάρνακα, η Λεμεσός και η Πάφος. Η Λάρνακα, στην νοτιοανατολική πλευρά, είναι μια πόλη που ξεχωρίζει για τα σημαντικά βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, αφού διαθέτει δεκάδες εκκλησίες, καθώς και τεμένη με ιδιαίτερη σημασία στην ισλαμική πίστη. Διαθέτει μαρίνα που προσελκύει δεκάδες σκάφη αναψυχής, ενώ ο περίπατος στον παραλιακό δρόμο κάτω από τους φοίνικες, τη Φοινικιάδα όπως λέγεται, είναι μια πραγματική απόλαυση. Η Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και αποτελεί το σημαντικότερο κέντρο οινοπαραγωγής του νησιού. Έχει αναδειχθεί σε ένα ζωηρό τουριστικό θέρετρο με έντονη νυχτερινή ζωή, ενώ διαθέτει και μια γοητευτική παλιά πόλη με μεσαιωνικό κάστρο. Η Πάφος, στα δυτικά παράλια, κρύβει μεγάλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, αφού υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού για 600 χρόνια κατά την αρχαιότητα. Το αρχαιολογικό πάρκο με τα μοναδικά ψηφιδωτά και οι Τάφοι των Βασιλιάδων είναι ίσως οι διασημότεροι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής. Η πόλη, ωστόσο, διαθέτει δεκάδες άλλα μνημεία και εξαιτίας αυτού έχει καταγραφεί ολόκληρη στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Είναι προφανές ότι η Κύπρος έχει να προσφέρει πολλά σε όποιον την επισκεφθεί. Είτε αναζητά κανείς δραστήρια τουριστικά θέρετρα και κοσμικές παραλίες, είτε προτιμάει παρθένες περιοχές με ήρεμους ρυθμούς και σπάνια φυσική ομορφιά, το νησί θα τον ανταμείψει. Οι μικρές αποστάσεις δίνουν τη δυνατότητα να "τη γυρίσει" κανείς εύκολα, έχετε, όμως, υπόψιν ότι θα χρειαστείτε τουλάχιστον μια εβδομάδα για να πάρετε μια αντιπροσωπευτική εικόνα του συνόλου του νησιού.

Και κάποιες πρακτικές πληροφορίες...

  • το νησί διαθέτει δύο αεροδρόμια (στη Λάρνακα και στην Πάφο) και 4 διεθνή λιμάνια (στη Λάρνακα, τη Λεμεσό, το Λατσί και την Πάφο). Αυτά αποτελούν και τις μόνες νόμιμες εισόδους προς την χώρα.
  • για να ταξιδέψει κανείς από Ελλάδα προς Κύπρο δεν χρειάζεται ειδικά ταξιδιωτικά έγγραφα, μόνο την ταυτότητά του/της.
  • η τοπική ώρα είναι ίδια με την ώρα Ελλάδας (GMT +2). 
  • επίσημο νόμισμα της Κύπρου είναι το ευρώ.
  • τα αυτοκίνητα στο νησί είναι δεξιοτίμονα και κινούνται αντίστροφα σε σχέση με τους ελληνικούς δρόμους.
  • τα λεωφορεία στο νησί είναι λίγα και παλαιωμένα, αφού χρησιμοποιούνται κυρίως από τους κατοίκους των μικρότερων χωριών για την μετακίνησή τους από και προς τα αστικά κέντρα. Οι περισσότερες μετακινήσεις γίνονται με ταξί, που είναι σχετικά οικονομικά.
  • το νερό της βρύσης είναι πόσιμο σε όλο το νησί.
  • για να καλέσετε την Κύπρο από το εξωτερικό, παίρνετε το 00357 και μετά τον οκταψήφιο αριθμό τηλεφώνου. 
  • σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καλέστε το  199 ή το 112 από όλες τις περιοχές του νησιού.